A Szui Ryú Dojo

Seres Károlyd_pz 6. danos ju jitsu instruktor A SZUI RYÚ Dojo vezetője A Magyar Ju Jitsu Szövetség szövetségi kapitánya

1986-ban, 16 évesen kezdtem a ju jitsuval foglalkozni Tóth Csaba irányításával, majd 1988-ban kerültem a legendássá vált Madách utcai dojo-ba, és sensei Kelemen István tanítványaként ismerkedhettem meg az általa oktatott jitsu keménységével, hatékonyságával és a végtelen technikai repertoár lehetőségével. 4. danos mesteri övfokozatomat 2011-ben szereztem meg. Több éves angliai tartózkodásom alatt aktívan foglalkoztam Tang -Soo-Do-val.

Hiszem, hogy a harcművészet gyakorlása a mozgáskultúra és az állóképesség fejlesztésén túl önfegyelemre nevel, az életben bekövetkező váratlan döntési helyzetekhez magabiztosságot ad, segít a belső harmónia megteremtésében.

A Ju Jitsu szó szerinti fordításban "lágy művészet"-et jelent. A "Ju" (dzsiu) szó lágyságot, finomságot, engedést, hajlékonyságot, rugalmasságot takar. A "Jitsu" (dzsitcu) értelme művészet, tudomány, hagyomány vagy fegyelem.

A Ju Jitsu egyenlő az állandó útkereséssel, egy nyitott rendszer, amely alkalmazkodik a jelenkor emberének megváltozott világához, mozgásához, hasznosítja a modern ismereteket, vívmányokat, és mindezeket ötvözi a tradicionális formákkal, technikákkal.

SZUI RYÚ dojo

A Szui Ryú Dojo logója SZUI: eredeti jelentése víz. Japánban elterjedt szokás, hogy ju jitsu klubok a víz kanjiját használják nevükben, hiszen a stílusra jellemző mozgáselemek akár a víz; alaktalanok, állandóan változtatják formáikat, a technikák a víz lágyságával folynak egymásba az ellenfél lendületével, elvezetik, megtörik azt, hogy végül a zuhatag erejével megsemmisítsék a támadót.

RYÚ: eredeti jelentése sárkány. A sárkány európai írásjeggyel írt formája jelzi, hogy iskolánk a tradíciókat tisztelve, de a mai európai elvárásoknak megfelelve kíván működni.

Összegezve, amit jelvényünk kék sárkányával is szimbolikusan ki szeretnénk fejezni az az, hogy a víz lágyságával, egyben elsöprő erejével is jellemezhető harcművészeti irányzatunkat Magyarországon, közelebbről a Duna mellett, Budapesten gyakoroljuk.